Az Ájurvédáról dióhéjban

Szerző: | 2020.10.28. | Tudástár | 0 hozzászólás

Mindenki ismeri a mondást, miszerint „Keleten kél a Nap“.

Mit jelent ez valójában? A tudásra, tudatosságra utal, hiszen onnan ered minden filozófia és vallás. Nagyon szerencsések azok, akikre rátalálnak ezek a gondolatok, szemléletek. Értelmezhetővé válik az élet értelme, a halál, a körülöttünk lévő anyagi világ. Valamint, hogy  a lelkünk az egyetlen állandó a földi életünk alatt.

A keleti, indiai ősműveltség kiinduló pontja az Ájurvéda. Egyszerre keletkezett a Védák többi részével. Ez azt jelenti, hogy a szájhagyomány útján Brahmától származik, tehát a Világ létezése óta mindig létezett. Írott formában 4-5 ezer éve olvasható hagyományos, természetes orvostudományi rendszer, amelyet látnokok és szent emberek hoztak létre és természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül.

Az “Ájurvéda” szó szanszkritul azt jelenti, az élet tudománya.  Az “Ájur” jelentése élet, hosszú élet, és a “Véda” jelentése tudás, tudomány. Történeti adatok is azt mutatják, hogy legalább ezer évvel Hippokratész előtt már a medicina komplett rendszerét nyújtotta. Ebben az ősi tudásanyagban megtalálhatók a betegség megelőzésre, a test fiatalítására és az élettartam meghosszabbítására hatással lévő módszerek. Gyakorlatai hozzájárulnak önmagunk és a körülöttünk lévő világ megismeréséhez, a harmónia eléréséhez. Az Ájurvéda filozófiájában a TEST, ELME, LÉLEK befolyásolják egymást, miközben megbonthatatlan egységek alkotnak.

„Az élet tudományának nevezik azt, hogy az ember különbséget tudjon tenni jó és rossz élet, boldog és boldogtalan élet, értékes és értéktelen élet között, ez adja az emberi élet nagyságát” (Charaka Samhita, Sutra Sthana, 1,41)

Az Ájurvéda egy olyan művészet, ami sokkal inkább tiszteli a biológia, a biokémia, a fizika törvényeit, mint a mai orvoslás. Indiában évezredek óta őrzik a szépség testi és lelki forrásainak titkait. Az Ájurvédikus szépségápolás holisztikus szemléletű szépség és egészségmegőrzés.

Ezek a kozmetikumok különleges, egymást hatását erősítő gyógynövények kombinációját és 100% esszenciális természetes olajokat tartalmaznak. Számos olyan összetevőt, amik csak Indiában őshonosok. Az Ájurvéda rendszere hozzásegít az egészség megőrzéséhez, a jó közérzethez szükséges testi, szellemi, érzelmi és lelki fejlődéshez.

Ahogy Gandhi mondta: „Légy te a változás, amit a világban látni akarsz.”

Kosár

Kosár